Project with arch. Vincenza La Rocca
Collaborators: Angelo Lagostina
Consultats: ing. Franco Gerosa

Location: Moena (TN)
Project: 2013

Winning Project

The principle of the project has been focused on the relationship and the dialogue with the context and the orographic structure of the site.
This assumption has not been interpreted in terms of architectural language, but on that of the settlement choices.
It was felt that an “abnormal” type for the local building tradition, as a public garage, could not take materials and shapes from the architecture of the place, but rather, seize itself the morphological characters of the local settlement structure.
The second objective was to measure the new plant with the “volumetric weight” of the buildings of the valley, characterized by constructions of limited size, with a maximum height of four storeys and aggregated into groups.
In plan the building has been “broken” in separate structures, generated by a main body, as “erratics” of the mountain.
The infrastructure endowment is then completed by a bridge and a tunnel connecting with the borough of “Ischia” and by pedestrian and cycle paths.
The project is divided into five levels with a total surface of ​​10,425 sq/m, served by a single two-way ramp.
At the higher level it has been located the covered entrance ramp to the vehicle and some service facilities.
Below the entrance floor of the garage, one can use four levels of parking.
Each plan allows a variable number of 51 to 61 cars per floor.
Great attention and interest was paid to the selection of materials.
The choice of a language not vernacular intends to deal with the rocks of the landscape, relying on materials to emphasize that. The entire structure of the garage is made in a massive structure of concrete, additived with pigments and aggregates derived from the crushing of the same rock that must be removed in the excavation. The texture will be deliberately rough and “brutalist” to emphasize the artificial nature, but just as akin to natural rocks. A pattern of holes-modulated by a composition detected with a fractal pattern on the porosity of the rocks establish the necessary ventilation.
This “porosity” of the concrete during the long nights of the mountain, will filter the light from within, becoming an opalescent sign as landmark of identification.
Corten steel is the main material for the bridge structure and accessories.
The pedestrian and cycle paths along the river and through the woods of Ischia, are designed as walkways straight wooden.