Collaborators: arch. Elisa Lo Iacono
Geometric relief:
Studio Tecnico Passerini A&G Geometri

Location: Como
Project: 2016

Casa Alessandro Volta is a complex property bound with recognition of the nature of a national monument according to the provisions of law 1089/1939 through a specific measure referring to the DM of 17 August 1942 published on GU 29.09.1942. The good is placed in the walled town of Como in Via Volta at civic numbers 60 and 62.
The composite unit building is articulated in several factory buildings connected and hinged on two main corridors, attested along the ancient fortress of the historic city. The historical-artistic complex is the result of a constant process of transformation through centuries of consolidation as a plant since the second half of the nineteenth century.
Until the mid-1800s, the morphological transformations of the complex are strongly and long intertwined with the history of the Volta family. It was by Alessandro’s wish that in 1803, with the purchase of the mansion now become the property of Raimondi, the Volta reunited the goods according to the 17th century configuration.
It was however Carlo Pizzala, who subsequently acquired the property, to operate the radical restructuring of 1865, which determined the final and still existing structure of the architectural system.
The project here documented concerns interventions regarding the extraordinary maintenance of facades and its functional components and coverage.
The project aims at restoring the historic layering and conservation of materials received without arbitrary cancellations or, on the contrary, reconstructions in improper facsimiles.
In the program approach, therefore, we have privileged a well-defined attitude, in our view, in the concept of “soft repairing” and in any case aimed at limiting interventions to those needed, in respect of temporal sedimentation, of the functional reconstruction of the compromised parts Structurally, interpreting the renewal as an added complementary critic of the work.
The principle referred to as a methodological criterion addressed the project of restoring façades to a work program according to a criterion of essentiality of the “minimum intervention” and its “reversibility”, and therefore the possible removal of the integrations introduced.